10 feb Kruidnagel
Wat is kruidnagel?
Kruidnagels zijn de gedroogde, bijna volgroeide bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het heeft een sterk kruidige geur en smaak, en is vrij snel overheersend – maar wel een geweldige smaakmaker! De specerij past goed in stoofgerechten, wild, kruidendranken en rode kool. In de Nederlandse keuken wordt gemalen kruidnagel ook in koek en cake gebruikt.
Tip! Raak je kruidnagels niet kwijt tijdens het koken door ze in een thee-ei te doen of prik ze in een stukje sinaasappelschil.
w-EET-je dat een Chinese keizer zijn ambtenaren heeft verplicht om op een kruidnagel te kauwen voordat ze op audiëntie kwamen om zo een slechte adem te voorkomen.
Recept Chai latte met sinaasappel en kruidnagel
1 tl kaneelpoeder
1 tl kruidnagels
1 tl gemberpoeder
4 korrels zwarte peper
800 ml melk
1 sinaasappel
2 zakjes zwarte thee
Vermaal in een vijzel, 1 tl kruidnagels en een paar zwarte peperkorrels tot poeder, en mix het met kaneelpoeder en gemberpoeder. Verwarm de kruidenmix met 800 ml melk op laag vuur. Rasp de schil van een sinaasappel, en voeg het toe aan de melk. Laat 2 zakjes zwarte thee 5 minuten meetrekken. Zeef de chai bij het uitschenken.
Tijdens de Wereldse tapas kookworkshop worden er soms kruidnagels gebruikt in onze recepten.