
12 mei W-EET-JE waarom Amsterdammers bier dronken in plaats van water?
In het Amsterdam van vroeger was schoon drinkwater schaars. De grachten dienden niet alleen als vaarroute, maar ook als open riool — en dat maakte het water ongeschikt om te drinken. De oplossing? Bier. Maar niet het soort dat we nu kennen. Het ging vaak om een slap aftreksel met een laag alcoholpercentage, dat veilig was om te drinken omdat het tijdens het brouwproces werd verhit. Voor veel Amsterdammers was bier dan ook een eerste levensbehoefte.
Toch stond het Amsterdamse bier niet bepaald bekend om zijn kwaliteit. Door het vervuilde grachtenwater was het brouwen hier lastig. Steden met schoner water, zoals Haarlem en Delft, produceerden beter bier — dat vervolgens weer naar Amsterdam werd aangevoerd. Zo was bier niet alleen dorstlesser, maar ook handelswaar én overlevingsstrategie.
Meer leren over de historie van het koude gerstenat? Boek dan onze historische bierwandeling. De perfecte gelegenheid om samen met jouw gezelschap bijzondere biertjes te proeven én meer te weten te komen over ambachtelijke brouwprocessen, urban legends en grappige feitjes