12 apr W-EET-je waarom we chocolade-eieren eten met Pasen?
Eieren en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kleuren, beschilderen en verstoppen van eieren gaat zelfs terug tot de 3e eeuw voor Christus. Het ei staat symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid, dus de link met de lente – het seizoen waarin alles weer begint te groeien en bloeien – en wederopstanding is snel gelegd. Het is pas sinds de 18e eeuw dat we een chocoladevariant eten. Dat zit zo: in het Parijs van die tijd buitelden banketbakkers en chocolatiers over elkaar heen om met exclusieve, luxe producten te komen voor hun rijke klanten. Zo ontstond het idee om kippeneieren uit te blazen, en deze als mal te gebruiken waar chocolade in werd gegoten. Er werden op een gegeven moment zelfs wedstrijden georganiseerd wie het mooiste ei kon maken. Daardoor werden de eieren steeds buitenissiger, met allerlei hysterische strikken en kleurrijke decoraties. Een paar honderd jaar later, in 2012 om precies te zijn, haalden 27 bakkers uit Argentinië het Guinness Book of Records met een creatie van 8.5 meter hoog en een gewicht van 7.500 kilo. Het grootste Paasei ter wereld werd overigens een paar dagen later verdeeld onder de lokale bevolking.
Meer leren over chocolade? Eat2Gather organiseert bonbon workshops en chocolade proeverijen offline en online.