Duurzaam koken Tips Bewust eten

Culinaire expeditie – 5 tips om duurzamer te koken

Duurzaam koken klinkt misschien als een uitdaging, maar vaak is het makkelijker, én vooral lekkerder, dan je denkt. Bij Eat2Gather geloven we dat goed eten niet alleen draait om smaak, maar ook om bewust omgaan met wat de natuur ons geeft. Gelukkig hoef je daarbij niets in te leveren: duurzame keuzes maken gerechten vaak juist puurder en verrassender. 

Met deze 5 tips zet je zelf de eerste stappen richting een duurzamere keuken. Kleine veranderingen, groots effect! En altijd met smaak en plezier voorop. 

1. Kies lokaal & seizoensgebonden
Seizoensproducten zijn een feest op zich. Ze zijn verser, smaakvoller en vaak ook nog vriendelijker voor je portemonnee. Denk aan asperges in het voorjaar, aardbeien in de zomer of pompoen in de herfst. Door lokaal en seizoensgebonden te koken, verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar proef je ook het beste wat het seizoen te bieden heeft. Onze chefs laten tijdens workshops graag zien hoe je met deze ingrediënten eenvoudige én culinaire gerechten op tafel zet. 

2. Gebruik alles
Veel smaak en voedingswaarde gaat verloren omdat we delen van ingrediënten weggooien. Zonde, want juist uit de ‘vergeten stukken’ kun je verrassende gerechten maken. Van broccoli- en bloemkoolstronk trek je een heerlijke soep of maak je een pesto. Oud brood tover je om tot knapperige croutons of een hartige broodpudding. Zo wordt je keuken creatiever en gooi je veel minder weg. Tijdens onze kookworkshops delen chefs slimme tips om echt álles uit je ingrediënten te halen. 

3. Probeer eens plantaardig
Een dag zonder vlees hoeft helemaal niet saai te zijn. Integendeel: plantaardige ingrediënten bieden eindeloos veel mogelijkheden. Denk aan een frisse zeewiersalade, een rijke linzenstoof of een romige risotto met paddenstoelen. Plantaardig koken is niet alleen duurzaam, maar ook een manier om nieuwe smaken en structuren te ontdekken. Bij Eat2Gather laten we je ervaren hoe verrassend lekker en veelzijdig plantaardig koken kan zijn. 

4. Kies voor duurzame vis & verantwoord vlees (of kies verantwoord)
Niet alle soorten vis of vlees zijn even verantwoord. Let bij vis op keurmerken zoals MSC of ASC en kies bij vlees liever voor kleinere porties van goede kwaliteit of biologisch vlees. Zo draag je bij aan betere productieomstandigheden én behoud van biodiversiteit. Onze chefs laten zien hoe je met minder vlees of vis toch volop smaak kunt creëren. 

5. Bewaar slim
Veel voedsel wordt verspild omdat we het niet goed bewaren. Zet je koelkast iets kouder, bewaar kruiden in een glas water of vries restjes direct in. Met een paar handige trucs blijft eten langer goed en gooi je minder weg. Tijdens workshops delen onze chefs praktische bewaartips die direct toepasbaar zijn in je eigen keuken. 


Samen leren, samen genieten

Duurzaam koken gaat niet om perfectie, maar om bewustere keuzes. Lokale producten, minder verspilling en meer variatie op je bord maken al een groot verschil. Bij Eat2Gather nemen we je graag mee in deze wereld, tijdens culinaire belevingen en kookworkshops waar goed eten, plezier en inspiratie altijd centraal staan. 


Zelf je ingrediënten
zo uit de natuur plukken of alles leren over duurzaam koken? Op pad met onze wildplukgids of kook met onze in duurzaam koken gespecialiseerde chefs. Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over onze culinaire workshops en events. 



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!